Tjenester og bistand til kommuner

Ruben@endringsforum.no
(+47) 959 16002

Norske kommuner har et bredt og komplekst oppdrag innenfor rus, psykiatri, forebygging og psykososialt arbeid. I nyere tid er kommunenes ansvar utvidet til mer målrettet kartlegging, behandling og psykoterapi. Dette ansvaret for behandling av psykiske lidelser er forespeilet å øke ytterligere i fremtiden. Flere kommuner kan oppleve denne overgangen som krevende.

Et sammensatt utfordringsbilde

Slike endringer i krav og forventninger til den kommunale helsetjenesten medfører behov for endringer på flere plan. Flere kommuner opplever behov for kompetanseheving innenfor rus- og psykiatri, og endringer i tilnærming eller organisering. For noen kommuner vil det være naturlig å søke ekstern bistand i dette arbeidet.

På bakgrunn av nevnte utfordringsbilde fokuserer EndringsForum på samarbeid med kommuner som ønsker bistand til å realisere sine ambisjoner: Tydelig organiserte og målrettede tjenestetilbud, med de riktige faglige forutsetningene i tjenestetilbudets bestanddeler, som gir gode forutsetninger for virksom og effektiv helsehjelp og forebygging - En stødig grunnmur å bygge fremtidens kommunale helsetjenester på.

EndringsFokus

For mange kommuner er gode resultater avhengig av at løsningene er tilpasset deres situasjon og forutsetninger. Hva som er nyttige og gjennomførbare endringer er ofte knyttet til faktorer som kommunens størrelse, geografi, økonomi, nærhet til DPS, med mer. Her er det stor variasjon mellom kommuner. Tilpassede løsninger er derfor et fokus for EndringsForum.

Bistand fra EndringsForum kan variere betydelig, både av type samarbeid og omfang - fra kompetanseheving og endringer internt i enkeltstående tjenester til større endringer i kommunens tjenestetilbud.

Utvikling og endring av tjenester

Denne type samarbeid åpner for en helhetlig tilnærming til endringer i helsetjenester innenfor rus-, psykiatri, og forebygging: Fra organisering, funksjonsinndeling, faglig innhold, metodikk, til rutiner og arbeidsformer. Forslag til endringer vil ta utgangspunkt i den enkelte kommunes situasjon, forutsetninger, og ambisjoner balansert opp mot gjeldende krav, sentrale anbefalinger, og tilgjengelige intervensjonsmetoder.

Hensikten er å etablere tjeneste- og funksjons-inndeling, intervensjons-kompetanse i tjenestene, arbeidsformer og rutiner som svarer kommunens komplekse og sammensatte ansvar på tvers av stegene i omsorgs-trappen. Kartleggingen og utarbeidelse av forslaget til kommunen utføres av psykologspesialist med lang erfaring fra både kommune og spesialisthelsetjeneste. Denne kombinasjonen øker sannsynligheten for at forslagets innhold svarer til både praktiske, faglige, og organisatoriske behov for å muliggjøre virksomme helsetjenester med høy faglig kvalitet.

Heving og ervervelse av kompetanse vil utgjøre en vesentlig del av et slikt arbeid. Å finne gode kompetansehevingstiltak som ikke medfører en unødig høy kostnad for kommunen er sentralt. Offentlige tilbud og videreutdanninger vil gis prioritet i anbefalingene så fremst de svarer til de aktuelle behov. Kurs og tiltak som har en assosiert pris per ansatt vil gis lavere prioritet, men kan presenteres som et alternativ dersom de svarer til de spesifikke behovene. Den enkelte kommune bestemmer selv hvilke vekting de ønsker at EndringsForum gjøre mellom kvalitet på, og pris for, anbefalte kompetansehevingstiltak.

Målet er at endringene skal ha ønsket effekt på helsetilbudet, medføre en givende arbeidshverdag preget av mestring for de ansatte, og være av en slik karakter at de skaper varige endringer.

Dette involverer normalt 7 faser:

  1. Avklaring

  2. Kartlegging

  3. Utfyllende Rapport: Vurdering/anbefaling

  4. Kommunens beslutning

  5. Implementeringsplanlegging

  6. Implementering / opplæring

  7. Veiledning og vedlikehold

Ta kontakt per e-post for å motta passord

Ruben@endringsforum.no
(+47) 959 16002

Digitale redskaper

Selvhjelpsside

EndringsForum tilbyr tilgang til en omfattende og bruker-vennlig selvhjelpsportal som nå utvikles spesifikt for bruk i en kommunal kontekst. Portalen tilpasses både bruk fra PC og telefon. Denne siden vil søke å yte hjelp på flere områder som psykisk uhelse/lidelser, søvnvansker, utfordringer i samliv, foreldreveiledning, med mer. Selvhjelpsportalen er tilpasset både 1) bruk på egen hånd, 2) til bruk i veiledet selvhjelp, og 3) som del av, eller supplement til, behandling i kommunale helsetjenester. Den vil videre fungere som et forgreningspunkt til relevant informasjon utenfor selvhjelps-portalen knyttet til lidelser, hjelpebehov, eller lignende.

Selvhjelpsmateriell for psykisk uhelse er primært beregnet på milde og moderate vansker, men enkelte deler vil også være anvendbart for personer med mer alvorlige plager, men da ikke som et monotiltak. Innholdet vil være tydelig faglig og empirisk forankret, og utledet fra anerkjente og empirisk validerte behandlingstilnærminger.

Nettsiden vil videre gi råd, veiledning, og teknikker som er myntet på personer i etterkant av kriser, ulykker, og tapsopplevelser. Disse delene vil være nyttig som del av kommunens psykososiale arbeid etter kriser og ulykker. Nettressursen vil videre inkludere kort informasjon om samlivsråd og lenker til god veiledning for personer med utfordringer i samlivet og til foreldre som ønsker hjelp i foreldrerollen.

Denne nettressursen vil for hvert tema gi lenker til andre gratis nettkurs og ressurser med god faglig kvalitet der det er formålstjenelig. Nettsiden vil gi tilpassede råd for den enkelte om hvor og hvordan de kan motta videre hjelp/behandling, og når de bør søke hjelp.

Verdien for kommuner av en god Selvhjelpsportal

  1. God selvhjelp medfører at flere individer med mildere problemer kan bekjempe og dempe slike plager og lidelser på egen hånd. Dette medfører redusert trykk på kommunale tjenester og økt mestring i befolkningen.

  2. Personer som per nå ikke kvalifiserer for helsehjelp kan benytte selvhjelpsmateriell fremfor å stå uten noe form for bistand.

  3. Veiledet selvhjelp er en ressurs- og tidseffektiv intervensjonsform ved mildere psykiske helseutfordringer.

  4. Psykoedukasjon, øvelser, informasjon, og anbefalinger på selvhjelpssiden kan være til hjelp i pågående behandling. Eksempelvis at pasienter kan lese om relevante temaer mellom samtaler, noe som reduserer helsepersonells tidsforbruk. Pasienter kan instrueres til å følge program for søvnvansker ved siden av andre behandlingstiltak. Reguleringsøvelser fra portalen kan benyttes, hvor disse er tilgjengelig hele tiden. Slik bruk hindrer at fokus fra pågående behandling må endres, og sparer tid i helsetjenester.

EndringsPorten er en abonnementstjeneste

Kunnskapsbanken

EndringsForum utvikler per tiden en ressurs- og kunnskapsbank. Dette er en portal som sammenfatter informasjon om, gir lenker til, og oversikt over viktige temaer, retningslinjer, veiledere, og lovverk/forskrifter som er relevant for kommunalt helsepersonell og ledere i deres daglige virke. Portalen tilpasses også bruk via mobiltelefon for å øke umiddelbar tilgjengelighet i arbeidshverdagen. Dette er en nettressurs som er under kontinuerlig utvikling og oppdatering. Kommuner med abonnement vil kunne gi forslag til ønsket utvikling av denne nettressursen.

Kunnskapsbanken er en abonnementstjeneste

Hvorfor abonnementsløsning?

Det vil være uforholdsmessig kostbart for hver enkelt kommune å betale for etablering av slike ressurser hver for seg. Abonnement distribuerer denne kostnaden på flere kommuner og over tid.

Redusert kostnad

Gjennom redusert kostnad vil flere kommuner kunne utprøve, og benytte seg av, slike tjenester. Dette øker tilgjengeligheten for fagpersoner i kommuner og befolkning totalt sett. Tilgjengelighet er et mål i seg selv.

Økt tilgjengelighet

Gjennom muligheten for å avslutte abonnementer dersom kommunen ombestemmer seg, i motsetning til høy engangssum, så reduseres den økonomiske risikoen som inngår i utprøvning av slike tjenester for hver enkelt kommune.

Redusert risiko

Priser oppgis ikke da dette vil avhenge av kommunens størrelse, og hvorvidt det inngår som del av en bredere involvering av EndringsForum. Prisene vil skalere etter kommunens innbyggertall da dette ansees å være en mer hensiktsmessig og rettferdig prissetting for slike abonnementstjenester.

Fastsetting av pris

Kompetanseheving

Undervisning og fagdager

EndringsForum tilbyr undervisning og fagdager som er tilpasset kommunale helsetjenester. Hensikten er å styrke kompetanse og kunnskap i kommunale tjenester innenfor rus, psykiatri, og psykososialt arbeid.

Kompetanse, fagkunnskap, og kliniske ferdigheter er viktig for å kunne gi et godt tilbud til befolkningen i en kommune. Undervisningene legges opp for å nå dette målet.

EndringsForum vil kunne gi råd om hva som kan være gunsitge temaer, og rekkefølge på temaer, ut fra kommunens beskrivelser av status. Hensikten er at undervisninger bygger videre på den kunnskapen som tidligere undervisninger allerede har etablert. Dette øker utbytte av investeringen, og forenkler omgjøring av kunnskap til virksom praksis.

Eksempler på temaer

  • Normalpsykologi: følelser, oppmerksomhet, tenknming og fortolkning, personlighet, læringspsykologi, evner og forutsetninger.

  • Perspektiver: Psykisk helse, psykisk uhelse, normalitet vs patologi, diagnosespesifikk vs transdiagnostisk forståelse.

  • Psykopatologi: Om de forskjellige psykiske lidelsene. Symptomer, mekanismer, og behandlingsindikasjoner.

  • Kliniske grunnferdigheter: Samtaleteknikk, møtet med pasient/bruker, hva er behandling, kartlegging, reguleringsteknikker.

  • Behandling og intervensjoner: Søvnvansker og intervensjoner, gjennomgang av prinsippene bak forskjellige behandlingsformer og metoder, Eksponering, atferdsaktivering, osv.

  • Andre ferdigheter: Journalføring og forståelse av pasientjournal, samhandling og individuell plan, henvisninger, systemforståelse.

Ta kontakt dersom du har spørsmål om muligheter for undervisning, fagdager, priser, eller andre ting knyttet til kompetanseheving.


Veiledning

EndringsForum tilbyr veiledning til tjenester, helsepersonell, og ledere innenfor rus, psykiatri, og psykososialt arbeid. Dette tilbudet gis fortrinnsvis som del av annen involvering i utvikling av helsetjenester og endring i tjenesters funksjon og organisering, men kan også unntaksvis gis til kommuner utenfor slike rammer.

Veiledning til

  • Helsetjenester

  • Helsepersonell

  • Ledere

  • Fagutviklere

  • Kommunepsykologer

Startpakke til kommunepsykologer

Dette er en veiledningspakke til kommunepsykologer som nylig har startet som kommunepsykolog. Denne tjenesten kommer med et prisavslag for de første 4 veiledningstimene. Tilbudet er ment som et kortvarig veiledningsforløp.

Bakgrunnen for avslaget er å redusere terskelen for at kommunepsykologer får støtte i starten til å finne sin rolle – for så å utbedre tilbudet til befolkningen. Kort oppsummert: Det sparer kommuner tid og penger at kommunepsykologer hurtigere finner fotfeste og får brukt sin kapasitet og kompetanse fullt ut.

Ta gjerne kontakt dersom du har spørsmål knyttet til dette

Annen Bistand

EndringsForum kan være behjelpelig med andre oppdrag i grensesnittet psykologi, rus, og psykiatri. Dette kan eksempelvis være i bistå i:

  • Etablering eller videreutvikling psykososialt kriseteam

  • Utvikling av kommunens interne rutiner for, og opplæring i, psykososial ivaretakelse av kommunens ansatte under, og etter, kriser og ulykker.

  • Utvikle og implementere utadrettede og forebyggende tiltak.

  • Utvikle rekrutteringsplaner og -tilnærminger

  • Utvikle plan for kompetanseheving

  • Rådgivning angående innhold i, eller utlysningstekst for, kommunepsykologstilling

EndringsForum kan i noen tilfeller veilede/rådgi ledere i kommunen om kompliserte pasientsaker hvor kommunen er rådvill. Kommuner som er særlig utsatt, eksempelvis på grunn av størrelse eller avstand til lokal DPS, prioriteres.

Ta kontakt dersom du har spørsmål om, eller ønsker for, bistand fra EndringsForum.

(+47) 959 16002

Org nr. 931 665 626