
Hvorfor en startpakke?
Hovedmålet er å hjelpe kommunepsykologer med å avdekke/definere og utøve sin rolle. Hvordan kan kommunen maksimere verdien av investeringen i denne stillingen? Dette innebærer å utfordre tradisjonelle oppfatninger av psykologens rolle – fra å bare være en «behandler i helsetjenester» til å primært bli en kunnskapsressurs, premissleverandør og strategisk samarbeidspartner på tvers av kommunens beslutningsnivåer og sektorer. Nytenkning angående hvordan kommunepsykologer kan benyttes i en klinisk kontekst er viktig, og grundige overveielser omkring dette vil også kunne øke effekten av psykologen som klinisk ressurs.
En nyttig rettesnor er at effekten av psykologens innsats bør vedvare selv i psykologens fravær. Dette oppnås ved å gi innspill til beslutninger om forebygging, folkehelse, behandlingsmetoder og organisering av helsetjenestene. Dette kan spare ressurser på kort og lang sikt – særlig ved kumulative besparelser gjennom redusert sykdomsforekomst i kommende generasjoner. Psykologen kan fungere som en «tidevannskraft» som hever hele systemet, ikke bare enkeltdeler eller enkeltindivider. Dette systemet løfter så befolkningens helse og livskvalitet på tvers av, og utenfor, LEON-trappen i sann tid - og i fremtid.
Det sparer kommuner tid og penger at kommunepsykologer hurtigere finner fotfeste og får brukt sin kapasitet og kompetanse fullt ut.
